Stichting Bears in Mind

Bears in Mind helpt beren in nood en beschermt beren in het wild

Bears in Mind is dé berenstichting van Nederland en bekend van Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Dit is een opvangcentrum voor onder andere mishandelde en getraumatiseerde circus- en theaterberen. Sinds 1993 hebben hier tientallen beren geleefd in een omgeving met rust en ruimte waar hun natuurlijke leefgebied zo veel mogelijk is nagebootst. 

Bears in Mind redt mishandelde, getraumatiseerde beren in nood en laat ze weer beer zijn in (semi-) natuurlijke leefomgevingen zoals Het Berenbos. De stichting zet haar kennis, expertise en financiële middelen in voor de bescherming van beren wereldwijd en hun leefgebied in het wild. Onder de bescherming van het leefgebied van de beer vallen ook andere diersoorten die hetzelfde leefgebied delen. Bears in Mind werkt op internationaal niveau samen met overheden, lokale organisaties en universiteiten aan projecten met de volgende kerndoelen: natuurbescherming, welzijn en educatie & voorlichting. 

Onze droom is een wereld waarin beren niet meer als gebruiksvoorwerp of voor vermaak worden mishandeld en waar mens en beer harmonieus samenleven. Een toekomst waar beren wereldwijd in het wild beschermd zijn en de ruimte hebben om hun onmisbare rol in het ecosysteem te vervullen.

Bears in Mind zet zich al meer dan 30 jaar in voor dit doel en is afhankelijk van donateurs, giften, sponsoren en nalatenschappen. Kijk voor meer informatie op de website. Help jij mee om beren weer gewoon beer te laten zijn?

Het Berenbos

Het Berenbos is een opvangplek voor mishandelde en getraumatiseerde bruine beren. Dansberen die gebruikt zijn als straatvermaak, beren uit fokstations, ‘restaurant’-beren; eenzaam opgesloten beren in verschrikkelijke omstandigheden naast een tankstation of restaurant. Dit zijn enkele voorbeelden van het verleden van de beren die momenteel in Het Berenbos weer beer mogen zijn. 

In veel landen is het nog steeds normaal om beren aan kettingen of in kooien te houden en te gebruiken voor vermaak. Elke beer die Bears in Mind redt, heeft zijn of haar eigen verhaal. In april 2022 is bijvoorbeeld de 24-jarige beer Kiriusha uit Oekraïne gered, omdat haar eigenaar niet meer voor haar kon zorgen vanwege de oorlog. Ze was ooit onderdeel van een circus en sleet nu haar dagen in een kleine kooi naast een resort. Gelukkig kan Kiriusha nu eindelijk van een fijn berenleven genieten.

Ren jij mee om een getraumatiseerde bruine beer naar Het Berenbos te brengen?

Er is plaats voor een nieuwe bruine beer in Het Berenbos! Een beer die nu nog het leven doorbrengt in ellendige omstandigheden; beren in kleine kooien naast een restaurant of benzinestation om klanten te trekken of beren die gebruikt worden in een circus of theater als gebruiksvoorwerp. Deze beren lijden elke dag door een gebrek aan bewegingsruimte en natuurlijke stimulansen, slecht voedsel en mentale mishandeling.

Ren jij mee om het mogelijk te maken de volgende getraumatiseerde beer naar Het Berenbos te kunnen brengen?

Beer bescherming wereldwijd

Beren worden gezien als de koningen van het bos, maar helaas hebben ze het in het wild ook heel moeilijk. Hun leefgebied verdwijnt door houtkap, ze worden bejaagd en hun gal wordt gebruikt voor medicijnen. Wereldwijd steunt Bears in Mind projecten om de natuurlijke leefomgeving van beren te beschermen en stropen tegen te gaan. Daarbij richt de stichting zich ook op voorlichting en educatie van de lokale bevolking in gebieden waar beren leven. We werken samen met (lokale) non-profit organisaties, universiteiten, overheden en andere partijen die belangen hebben bij beren.

Bekijk op onze website welke projecten we wereldwijd steunen. 

Ren je mee voor geredde Maleise beer Chand?

Kleine Maleise beer Chand leefde in een van de laatste stukken regenwoud op Borneo, totdat zij op een dag in een strop terecht kwam. Die worden geplaatst door stropers in dit gebied, om Maleise beren te vangen en te verkopen voor hun gal, klauwen, tanden of andere ‘onderdelen’. De onschuldige beer staat dan een gruwelijke dood te wachten. Gelukkig werd Chand op tijd gevonden en uit de strop bevrijd door de rangers van Sungai Wain Protection Forest. Ze is hersteld van haar verwondingen aan haar voorpoot en lijdt en beerwaardig leven in het opvangcentrum van ProNatura. Ze heeft aan één poot nog maar drie tenen in plaats van vijf maar klimt als de beste!

Sungai Wain Protection Forest en ProNatura in Balikpapan Indonesië wordt gerund door de Nederlands Gabriella Frederiksson. Al meer dan 25 jaar strijdt zij voor de Maleise beer die in dit regenwoud samen met veel andere diersoorten leeft. Denk aan neushoornvogels, katachtigen en primaten. ProNatura beschermt het gebied door het tegengaan van bosbranden, illegale houtkap en stroperij. Daarnaast worden gewonde en geredde Maleise beren opgevangen in ‘het berenbos’ bij het educatiecentrum in Balikpapan.